Αναγνώστες

3 Ιουν 2024

Σωρεία καταγγελιών κατά της εταιρείας «ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ» που λειτουργεί σε επαφή με τον ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας.

 Παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων από μέρους της εταιρείας καταγγέλλουν αιρετοί, φορείς και κάτοικοι της Τανάγρας. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας, την Δευτέρα 27.05.24.

η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΡΓΑ, στο βάθος ο ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας

Πολλά ερωτηματικά για την λειτουργία της εταιρείας με την επωνυμία «ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ»  που έχει εγκατασταθεί στην ίδια τοποθεσία που χωροθετήθηκε και ο ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας,  στην Θέση «Κεραμιδέζα» του Δήμου Τανάγρας, εγείρουν οι αρετοί του Δήμου Τανάγρας, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής. Η Μονάδα η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το  καλοκαίρι του 2022, ως μονάδα επεξεργασίας – ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ),  για να τα επεξεργάζεται, να τα ανακυκλώνει και να τα επαναπροωθεί σε άλλους χώρους. Όπως καταγγέλλουν όμως οι κάτοικοι, στον χώρο της ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ γίνεται παραβίαση της άδειας λειτουργίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων καθώς και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για τους εξής λόγους:


 Εισέρχονται φορτηγά με αγνώστου προέλευσης και ποιότητας απόβλητα -  απορρίμματα.

·         Η είσοδος των φορτηγών προς την εταιρεία ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον χώρο του ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας.

·         Τα  αγνώστου προέλευσης και ποιότητας απόβλητα χωρίς επεξεργασία εναποτίθενται στο φυσικό έδαφος, στο οποίο δεν έχουν εφαρμοστεί στοιχειώδη προστατευτικά μέτρα.

·         Αναδύεται εδώ και μήνες έντονη δυσοσμία στην ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο την ΛΑΤΟΜΙΚΗ από ταφή απροσδιόριστης και «ύποπτης» ποιότητας αποβλήτων, που παραπέμπει σε προϊόντα και ουσίες που σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προέρχονται αποκλειστικά από εκσκαφές και κατεδαφίσεις.

·         Για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν υπάρχουν λειτουργούντα μόνιμα ή κινητά μηχανήματα προκειμένου να γίνεται η διαλογή και η επεξεργασία των προς ανάκτηση υλικών, τα οποία στην συνέχεια θα έπρεπε να προωθούνται σε αδειοδοτημένους φορείς.


Το θέμα της λειτουργίας της ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΡΓΑ, εξετάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας την Δευτέρα 27.05.24, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να προσχωρήσει ο Δήμος Τανάγρας άμεσα, σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τους αρμοδίους φορείς, για να ελέγξουν άμεσα τόσο την ποιότητα, το είδος και την χημική σύσταση των υλικών που έχουν διατεθεί και «ταφεί» στον χώρο της ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ δίπλα στον ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας, όσο και την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και σχετικών διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εκ μέρους της επιχείρησης. Είχαν προηγηθεί μάλιστα το προηγούμενο διάστημα οι καταγγελίες:

Α.) του δραστήριου Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τανάγρας, μέλη του οποίου έχουν καταθέσει μαζί με κατοίκους της Τανάγρας, σχετική αίτηση για τη ακύρωση της χωροθέτησης της ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ, αφού είναι πρόδηλο ότι η εν λόγω χρήση και δραστηριότητα δεν είναι συμβατή εντός του καλλιεργήσιμου Κάμπου της Τανάγρας, δίπλα σε δεκάδες ενεργές ποτιστικές γεωτρήσεις, και με μεγάλα ερωτηματικά όσον αφορά τόσο την θέση χωροθέτηση σε επαφή με τον ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας όσο και την συνάφεια της λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης με τον ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας.

Β.) του Περιφερειακού Συμβούλου Στερεάς Ελλάδας Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος ζήτησε άμεσο περιβαλλοντικό έλεγχο, μετά από αυτοψία που διενήργησε ο ίδιος στον χώρο της εγκατάστασης και την διαπίστωση «ιδίοις όμμασι» της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο ευθύνης της.

η αρχική χωροθέτηση του ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας που περιλάμβανε χώρο απόθεσης μπαζών, κ.α., σήμερα η ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑ όπως φαίνεται λειτουργεί σε χώρο που είναι σε επαφή με τον ΧΥΤΒΕΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.