Αναγνώστες

20 Οκτ 2021

Αυθαίρετες κατοικίες σε δασικές περιοχές: ξεκίνησε νέος κύκλος νομιμοποιήσεων με δήλωσή τους μέσω πλατφόρμας του Κτηματολογίου.

 


Άνοιξε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο η πλατφόρμα και αναρτήθηκε ο επίσημος οδηγός υποβολής αιτήσεων με παράβολο 250 ευρώ, για την υπαγωγή σε διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, «που βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις, δάση και δασικές εκτάσεις», προκειμένου να τεθούν άμεσα σε «καθεστώς ειδικής προστασίας», με προοπτική νομιμοποίησης, εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών. Αφορά και εκατοντάδες μικροϊδιοκτήτες γης του Δήμου Ωρωπού, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των γνωστών «οικιστικών πυκνώσεων» που είχαν οριοθετηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, των οποίων τα κτίσματά τους τέμνονται ή βρίσκονται εξ ολοκλήρου, εντός των κατακερματισμένων τμημάτων δάσους, όπως αυτά βρίσκονται διάσπαρτα εντός της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Ωρωπού.

Οι ιδιοκτήτες «δασικών» αυθαιρέτων, ακόμη και εάν έχουν νομιμοποιήσει την κατοικία τους με τους πρόσφατους νόμους περί αυθαιρέτων και δεν είχαν λάβει υπόψη τους τον δασικό χαρακτήρα,  καλούνται να υποβάλλουν αίτηση καταγραφής της ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με τον πρόσφατο πολεοδομικό χωροταξικό πολεοδομικό νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, (άρθρο 55 του νόμου 4685/2020), σε περίπτωση, που το ακίνητο ανάλογα με την τελική έκβαση του Δασικού Χάρτη, θα ενταχθεί σε καθεστώς νομιμοποίησης.

Το πρόστιμο νομιμοποίησης θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, βάση της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου. Εάν η υπαγωγή του παρόντος αφορά σε ακίνητο, το οποίο είχε ήδη τακτοποιηθεί, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), του άρθρου 8 του ν. 4178/2013 (Α’ 174) και του άρθρου 97 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), τυχόν πρόστιμα που είχαν καταβληθεί με βάση τις ανωτέρω διατάξεις συμψηφίζονται με το νέο ειδικό πρόστιμο.

Αποκλείεται η υπαγωγή κτισμάτων για τις παρακάτω περιπτώσεις:

1.Κτίρια που δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία.

2.Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011.

3.Κτίρια και λοιπές κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.\

4.Κτίρια και λοιπές κατασκευές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις δ’, ε’, ζ’, η’, θ’, ι’, ια’, ιγ’, ιδ’, ιε’, ιστ’, ιζ’ και ιη’ της παραγράφου 1 του άρθρου 89 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).

5.Κτίρια και λοιπές κατασκευές εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του ν. 998/1979 (Α’ 289), τα οποία έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης.

6.Κτίρια ή συνοδεύουσες κατασκευές που η διατήρησή τους παρακωλύει την διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Περιεχόμενο και Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση, εκτός της καταχώρησης των στοιχείων φυσικού/νομικού προσώπου και την τεκμηρίωση του έννομου συμφέροντος, περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

·         τον εντοπισμό και την οριοθέτηση της έκτασης ενδιαφέροντος (γεωτεμαχίου),

·         τον εντοπισμό και την οριοθέτηση του περιγράμματος των κτηρίων εντός της έκτασης ενδιαφέροντος (γεωτεμαχίου),

·         την περιγραφή των κατοικίας, την οποία αφορά το αίτημα, και των τυχόν κατασκευών που την συνοδεύουν, ως προς το είδος, την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια, το ύψος και την χρήση,

·         υπεύθυνη δήλωση ενδιαφερόμενου ότι τα στοιχεία είναι αληθή,

·         αποδεικτικό υποβολής e-Παραβόλου

·         έγγραφο για την απόδειξη έννομου συμφέροντος

·         υπεύθυνη δήλωση μηχανικού

·         φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου

·         συμπληρωματικά έγγραφα (π.χ αποδεικτικό υποβολής αίτησης πρόδηλου σφάλματος κ.λπ.)

Για την υποβολή της αίτησης, καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο (e-Παράβολο), ύψους €250, με κωδικό «2904 Υπαγωγή στις διατάξεις των οικιστικών πυκνώσεων», που εκδίδεται από τον ακόλουθο σύνδεσμο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

https://www 1.gsis. gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome .htm


 

 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού

Γιώργος Χρ Παναγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.