το αποτύπωμα των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωρωπού |
Μεγάλη σύγχυση στους πολίτες έχει προκαλέσει ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ «ΕΝΤΟΣ Η ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ», (ΦΕΚ 3475/Β/23), ο οποίος συντάχθηκε από τους αρμόδιους χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την κοινωνία καθώς και με τους φορείς των επιστημόνων που θα τους εφαρμόσουν. Έτσι λοιπόν η ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων πυροπροστασίας σε υφιστάμενα ακίνητα κυρίως, που είναι εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων αντιμετωπίζεται μεταθέτοντας δυσανάλογα τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες με ασαφείς και ανεφάρμοστες σε αρκετές περιπτώσεις διατάξεις, με τους ιδιοκτήτες να αγωνιούν δικαιολογημένα για τις ασφυκτικές προθεσμίες, καθώς και να απειλούνται με την επιβολή επιπλέον οικονομικών βαρών και προστίμων. Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών.
Ειδικότερα, η διαδικασία, περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
· Αρχικά με την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου που προκύπτει με επί τόπου μετρήσεις και σύνταξη σχετικής μελέτης, και συνοδεύεται από σχέδιο κάτοψης του ακινήτου όπου αποτυπώνονται τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ενδεικτικά, οι θέσεις των κτισμάτων κύριας και βοηθητικής χρήσης, η πρόσβαση στο ακίνητο, οι ζώνες προστασίας, οι θέσεις και αποστάσεις των δέντρων, οι αποστάσεις των όμορων κτιρίων, κ.λ.π συμπληρώνεται το Έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας από την οποία προκύπτει η κατάταξή του (χαμηλή, μέση, υψηλή και ιδιαίτερα υψηλή).
· Στην συνέχεια με τη σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης μέτρων και ενεργειών, και την υποβολή της στον Δήμο Ωρωπού, έως 10 Μαΐου 2024.
· Τέλος την εφαρμογή επί τόπου των μέτρων στα υφιστάμενα κτίρια καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη, στον Δήμο Ωρωπού, έως τις 10 Ιουνίου 2024.
Τα μέτρα που οι ιδιοκτήτες θα εκτελέσουν το 2024:
Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο έτους 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, δηλαδή:
· εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,
· τακτικός καθαρισμός ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της μη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων, τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
· μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λ.π σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.
· σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος. Στην περίπτωση ακινήτων με περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες το σχέδιο προετοιμασίας εκκένωσης συντάσσεται από το σύνολο των συνιδιοκτητών και αναρτάται σε εμφανές σημείο για την ενημέρωση ενοίκων και κοινού.
· σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.
· Όσον αφορά στη τυχόν απαίτηση κοπής δέντρων εντός ιδιωτικών ακινήτων, εφόσον πρόκεται για ακίνητα εντός σχεδίου περιοχών και, εντός οικισμού ή και εκτός σχεδίου περιοχών με κτίσματα ανεγερθέντα βάσει οικοδομικής άδειας, για την εφαρμογή των ζωνών προστασίας, αυτή διενεργείται με έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Στην περίπτωση των οικισμών ή οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται από δασική έκταση, απαιτείται μελέτη κατηγοριοποίησης των εν λόγω οικισμών από τον Δήμο Ωρωπού και γνωστοποίηση στην συνέχεια από τον Δήμο στους κατοίκους, του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμισης αυτής περιμετρικά των ορίων του (εκάστοτε) οικισμού έως την 26η/05/2024. Κατόπιν θα υποβάλλονται οι τεχνικές εκθέσεις των ιδιωτών για τα ακίνητά τους οι οποίες αφορούν στο σύνολο των προαναφερόμενων στοιχείων (περιγραφής και καθορισμού μέτρων) πλην εκείνων για τη δημιουργία των ζωνών προστασίας.
Στα παράδοξα του νόμου είναι ότι αντιμετωπίζει το σύνολο της χώρας με οριζόντια λογική, με οριζόντιες ρυθμίσεις, χωρίς να διαφοροποιείται από την μορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γεωγραφικής ενότητας και τοποθεσίας ανά την χώρα, καθώς και αναθέτοντας στον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης την συλλογή εκθέσεων, δηλώσεων και ελέγχων τήρησης του νόμου όταν οι ίδιοι οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις αποψίλωσης και καθαρισμού των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
Ενδεικτικά παρατίθενται παρακάτω παράμετροι του Κανονισμού που καθιστούν «προβληματικά» ορισμένα από τα προβλεπόμενα μέτρα, και συγκεκριμένα τα εξής:
Αγνοεί την ευεργετική σημασία της φύτευσης πλησίον των κτιρίων για την καθοριστική βελτίωση του μικροκλίματος, την στήριξη των πρανών του οικοπέδου, την μείωση πλημμυρικών φαινομένων κ.α. και επιβάλλει χωρίς διακρίσεις την κοπή της πολύτιμης φύτευσης ακόμη και σε αστικά κέντρα που η φύτευση είναι ελάχιστη και μέχρι πρόσφατα υποχρεωτική από τους άλλους κανονισμούς.
Επιβάλλει κοπή δέντρων στους ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησιών και στις πρασιές που βρίσκονται σε αστικά κέντρα ακόμη και εάν η ιδιοκτησία είναι 5- 6 οικοδομικά τετράγωνα μακριά από δασικής έκτασης ή περιαστικό πράσινο.
Επιβάλλει την αποξήλωση μεγάλων εκτάσεων αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών ιδιαίτερα αυτών που γειτνιάζουν σε οικισμούς εκτός σχεδίου πόλεως πλησίον δασικών εκτάσεων, που μόνο στον Δήμο Ωρωπού είναι δεκάδες,
Θέτει ως επικινδυνότητα για το ακίνητο το ύψος των δέντρων και την απόσταση μεταξύ τους, εντός της ιδιοκτησίας, χωρίς να τα διαχωρίζει τουλάχιστον σε οπωροφόρα δέντρα, καλλιεργήσιμα φυτά, δέντρα δασικού χαρακτήρα, κ.α.
Απαιτεί μελέτες για να χαραχτούν οι 3 ζώνες περιμετρικά του ακινήτου, για να προκύψει η κλίση του εδάφους, η θέση του ακινήτου, οι μετρήσεις φυτών, εισόδων, διαδρόμων, όμορων ιδιοκτησιών, δομικών και γεωμετρικών χαρακτηριστικών, για την προσθήκη σημείου υδροληψίας πυροσβεστικού οχήματος, για την δόμηση νέων κτιρίων στα όμορα ακίνητα με επίπτωση στον δείκτη της πυκνότητας του δομημένου περιβάλλοντος, κ.α., εμπλέκοντας έτσι ένα μεγάλο αριθμό κριτηρίων θέτοντας εν αμφίβολο την σωστή αξιολόγηση επικινδυνότητας του ακινήτου και εν τέλει την σωστή λήψη των πιο ενδεδειγμένων σε κάθε περίπτωση μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.
Ο Πρόεδρος
της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού
ΓΧΡΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.