Αναγνώστες

20 Μαρ 2024

(ΜΕΡΟΣ 2ο) Ο ΧΥΤΒΕΑ Τανάγρας χωροθετείται σε άκρως επισφαλή και ακατάλληλη θέση η οποία παραβιάζει τις Αρχές ορθολογικού και αποδεκτού περιβαλλοντικά και κοινωνικά σχεδιασμού, ιδιαίτερα γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα γιατί βρίσκεται:

      ·       


  σε άμεση γειτνίαση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σχηματαρίου (300 μέτρα) και  των κατοικημένων περιοχών Σχηματαρίου και Τανάγρας, απέχοντας μόλις 2,4 χιλιόμετρα από το Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου,

·         σε απόσταση μόλις 1,3 χιλιομέτρων από το Στρατιωτικό/Πολιτικό Αεροδρόμιο της Τανάγρας, καταστρατηγώντας την σχετική απαγόρευση,  πλησίον αεροδρομίων να χωροθετούνται εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και εναπόθεσης απορριμμάτων, πολύ δε περισσότερο τοξικών εκρηκτικών, εύφλεκτων και επικίνδυνων στερεών βιομηχανικών ρύπων που εκπέμπουν δηλητηριώδη αέρια, και σε απόσταση μικρότερη της ελάχιστης προβλεπόμενης των 3,0 χιλιομέτρων.

·         εντός της Λεκάνης Απορροής του Ασωπού Ποταμού, για την οποία ισχύει η ΚΥΑ 20488/2010, όπου απαγορεύεται η διάθεση υγρών αποβλήτων σε επιφανειακούς αποδέκτες ή στο έδαφος χωροθέτησης του ΧΥΤΒΕΑ καθώς υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της, ενώ μετά από προσφυγές των κατοίκων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων έχουν εκδοθεί οι με αρ 1543/2008 και ΣτΕ 3943/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υποχρέωση προστασίας και αποκαταστάσεως του ουσιωδώς διαταραχθέντος οικοσυστήματος του Ασωπού Ποταμού, καθώς την απαγόρευση οποιασδήποτε περαιτέρω επιβάρυνσής του, από επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.

·         εντός του κοκκώδους Υπόγειου Υδατικού Συστήματος «Θηβών - Ασωπού –Σχηματαρίου» (EL0700210) έκτασης 771km2, όπου έχει ισχύ το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων των Λεκανών Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για Διαχείριση Υδάτων (Οδηγία 2000/60/ΕΚ).

·      

εντός του καλλιεργήσιμου κάμπου Τανάγρας η οποία αποτελεί πεδινή έκταση με εντατικές καλλιέργειες, όπου παράγονται γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που καταναλώνονται από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ισχύει και έχει υποχρεωτική εφαρμογή η Υπουργική Απόφαση 1420/82031/2015 (ΦΕΚ 1709/Β/2015) «Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης».

·         εντός αγροτικής περιοχής με μεγάλες αρδευτικές ανάγκες οι οποίες καλύπτονται από 113 ενεργές γεωτρήσεις, 29 εκ των οποίων σε άμεση γειτνίαση και επιρροή από τον ΧΥΤΒΕΑ.

·         σε θέση εντός της επιφανειακής λεκάνης απορροής έκτασης 666 στρεμμάτων, όπου οι πλημμυρικές απορροές παροχετεύονται σε  υδατόρευμα που βρίσκεται σε επαφή με το δυτικό όριο του γηπέδου του ΧΥΤΒΕΑ.

·     

σε άμεση γειτνίαση με την Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, «Χαμηλής ζώνης περιοχής Αυλώνας λεκάνης π. Ασωπού (GR07RAK0002), η οποία εντοπίζεται σε ευθεία απόσταση περί τα 105m κατάντη του έργου, με αποδέκτη την θάλασσα του Ν. Ευβοϊκού.

·   σε άμεση γειτνίαση με 6 κρίσιμους, οριοθετημένους και προστατευόμενους Αρχαιολογικούς Χώρους – Μνημεία, ιδιαίτερης Πολιτιστικής σημασίας, όπως προκύπτει από τον Κατάλογο Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων. (Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Τανάγρας (Γκριμάλδα), το Μυκηναϊκό νεκροταφείο & οικισμός, η Ακρόπολη του αρχαίου Ελεώνα, κ.α), ενώ ο εν λόγω χώρος του ΧΥΤΒΕΑ βρίσκεται σε ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

·         εντός περιοχής με ευαισθησία σε πυρκαγιές που έχει κηρυχθεί ως επικίνδυνη με το Π.Δ. 575/1980. Η  ευρύτερη περιοχή που χωροθετείται ο ΧΥΤΒΕΑ διαθέτει  μεγάλο «πυριτικό φορτίο» αφού γειτνιάζει με δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Μάλιστα η ίδια η Μελέτη αναφέρει ότι τα συμβατικά μέτρα και μέσα πυρόσβεσης δεν επαρκούν σε πιθανή πυρκαγιά, αφού και η διαβροχή με νερό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή αερίων ή ακόμη και στην έκλυση θερμότητας και να οδηγήσει σε εξάπλωση της εστίας της φωτιάς!!!

·      

σε περιοχή η οποία περιβάλλεται από σημαντικά ενεργά Σεισμογενή Ρήγματα. Σε ελάχιστη απόσταση 5,5 km βρίσκεται το ρήγμα Ωρωπού (μέγιστο μέγεθος Mw πιθανού σεισμού 6,3), νοτιοδυτικά σε ελάχιστη απόσταση 3,5 km το ρήγμα Τανάγρας (μέγιστο μέγεθος Mw πιθανού σεισμού 6,4) και νοτιότερα σε ελάχιστη απόσταση 9,5 km το ρήγμα Ασωπίας (μέγιστο μέγεθος Mw πιθανού σεισμού 6,5). Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 1900 έως σήμερα και σε απόσταση μικρότερη των 100km από την θέση του έργου, εκδηλώθηκαν 12 σεισμοί μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 6.0 βαθμών της κλίμακας Richter!!!. Η θέση του έργου βρίσκεται σε περιοχή αυξημένης σεισμικής επικινδυνότητας, καθιστώντας όχι μόνο ακατάλληλη την θέση χωροθέτησης, αλλά και απόλυτα ευπαθή τα υπερμεγέθη Χωμάτινα Κελιά Ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Σε περίπτωση αστοχίας από τις σεισμικές δράσεις, θα υπάρξει διαχρονική διαρροή τοξικών στραγγισμάτων στα επιφανειακά και στα υπόγεια νερά.

·     
σε  θέση που γειτνιάζει με 5 βιομηχανικές εγκαταστάσεις/μονάδες, (3 εκ των οποίων πλησίον του ΧΥΤΒΕΑ) οι οποίες εμπίπτουν στην ΚΥΑ 172058/2016, όπως αυτή ορίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO ΙΙ-III, έχοντας χαρακτηριστεί εξαιρετικά υψηλού κινδύνου από πιθανό Τεχνολογικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης (ΤΑΜΕ) σ΄ αυτές μετά από ενδεχόμενη μεγάλη διαρροή, πυρκαγιά ή έκρηξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους κινδύνους, άμεσους ή απώτερους, για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.  

·         σε περιοχή όπου η σύσταση των εδαφικών υλικών που δομούν τόσο την περιοχή του ΧΥΤΒΕΑ όσο και τις γύρω εκτάσεις είναι κυρίως άργιλος σε συνδυασμό με χαλαρές αμμώδεις στρώσεις, οι οποίες όμως αποσαθρώνονται - διαβρώνονται εύκολα αν εκτεθούν στην ατμόσφαιρα.

·        

σε θέση που υπάρχει η παρουσία υψηλού υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα ο πυθμένας των λεκανών απόθεσης του ΧΥΤΒΕΑ, που επεξεργάζεται και θάβει «αιώνια» τα πιο επικίνδυνα τοξικά, καρκινογόνα, και επιβλαβή βιομηχανικά απόβλητα, να βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την ανώτατη  αναμενόμενη στάθμη του υπόγειου νερού.

·       

σε απόσταση περί τα 2,7km από το πλησιέστερο ποτάμιο Υδάτινο Σύστημα, το οποίο και είναι το «ΡΙΤΣΩΝΑΣ Ρ.»

·         σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου από Ανοικτό Αγωγό Μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ. 

                  σε οικόπεδο που διατρέχεται από γραμμές υψηλής τάσης ρεύματος της ΔΕΔΗΕ 150kV

οι Πυλώνες της ΔΕΗ με τις γραμμές ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ των ΓΜ 150kV Λαμία – Σχηματάρι και ΓΜ 150kV Σχηματάρι – Άγρας

         

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.