Αναγνώστες

15 Μαρ 2017

Τα «όπλα» απέναντι στον Σχεδιασμό ΧΥΤΥ στο Πολυδένδρι.

άρθρο του Γιώργου Χρ. Παναγόπουλου

Αλήθεια, υπάρχουν «όπλα» στο Δήμο Ωρωπού και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, και να αποτρέψει τις συνεχιζόμενες πιέσεις, να μεταβληθεί η ευρύτερη περιοχή το «μεγάλο Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Διάθεσης των Αστικών Αποβλήτων, εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής»;  
1.) Πρωτίστως ότι πρόκειται για την ενιαία ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενου περιβάλλοντος, που εκτείνεται από Πάρνηθα έως Μαλακάσα και μέχρι τον οικισμό της Μαυροσουβάλας, με τις πηγές που υδρεύεται το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου του Ωρωπού, πηγές που αποτελούν χρηματιστηριακή αξία για την ΕΥΔΑΠ, και η ίδια η επιχείρηση είναι στο χρηματιστήριο αξιών. Επιπλέον η χωροθέτηση ΧΥΤΥ, σηματοδοτεί την προσέκλυση και την κατασκευή ακόμη κι’ άλλων παράλληλων  μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων, μιας και ο ΧΥΤΥ αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της διαχείρισης των απορριμμάτων!. Είναι προφανές λοιπόν, ότι όταν υπάρχει ένας μεγάλος, (αναιτιολόγητα υπερμεγέθης) ΧΥΤΥ στο Πολυδένδρι, που θα υποδέχεται χιλιάδες τόνους επεξεργασμένων αστικών απορριμμάτων εκεί κοντά θα «υπάρχουν» και μονάδες ανακύκλωσης διαχωρισμού και καύσης απορριμμάτων, που θα υποδέχονται πολλαπλάσιους τόνους απορριμμάτων από αυτούς που «θάβονται».
 2.) Το δεύτερο είναι η μη ταύτιση της όλης διαχείρισης και του εγκεκριμένου σχεδιασμού με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, όπου η  διαχείριση  των αστικών απορριμμάτων των μεγάλων πόλεων όπως το Βερολίνο,  το Παρίσι, η Στοκχόλμη, κ.α. γίνονται εντός των ορίων τους, με τρόπο που να αφήνουν πολύ μικρό όγκο υπολειμμάτων. Κοντά στο Παρίσι λειτουργούν 14 μονάδες θερμικής επεξεργασίας, με ποσοστό ανακύκλωσης 83%, και μόνο 2 μονάδες υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ενώ σε ολόκληρη την Κοπεγχάγη υπάρχει μόνο 1 μονάδα υγειονομικής ταφής!.
Οι κάτοικοι του Παρισιού ή της Κοπεγχάγης, (έτσι θα έπρεπε και οι κάτοικοι της Κερατέας, της Εκάλης, του Διονύσου, της Αθήνας, του Πειραιά, κ.α.) έχουν διαμορφωμένη οικολογική συνείδηση, στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών τους απορριμμάτων,  αφού γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της όλης διαχείρισης είναι δικό τους, της πόλης που μένουν, και σε καμία περίπτωση των όμορων περιοχών ή ακόμη άλλων πόλεων...!!!
Επομένως σε καμία περίπτωση ο Δήμος Ωρωπού δεν οφείλει και δεν πρέπει να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων όμορων περιοχών, που θα αποτελούν τα απορρίμματα εκατομμυρίων κατοίκων του  Λεκανοπεδίου.

3.) Ο τρίτος αποτρεπτικός λόγος για την χωροθέτηση διευρυμένου ΧΥΤΥ που θα εξυπηρετεί απορρίμματα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων όμορων περιοχών, είναι ότι το γεγονός ότι ο Δήμος Ωρωπού είναι ήδη ο αποδέκτης της βιομηχανικής ρύπανσης, από την λειτουργία της Άτυπης Βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων – Σχηματαρίου, μέσω του Ασωπού Ποταμού. Όταν λοιπόν στην ζώνη αυτή ακόμη και σήμερα, δεν έχουν καθοριστεί οι όροι του «παιχνιδιού» για την κατάλληλη διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών στερεών αποβλήτων, όταν μέσα στους χώρους των εργοστασίων και σε όμορα γήπεδα υπάρχουν αδιάθετοι εκατομμύρια τόνοι «ιστορικών βιομηχανικών αποβλήτων», αντιλαμβάνεται κανείς τι σηματοδοτεί δίπλα σε αυτή την ζώνη η χωροθέτηση ΧΥΤΥ…!!!. Μάλιστα το Πολυδένδρι είναι κοντά και στην βιομηχανική ζώνη του Αγ, Στεφάνου και της Μεταμόρφωσης.
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να εγγυηθεί και πολύ περισσότερο να αποτρέψει την απόρριψη σε αυτό τον ΧΥΤΥ,  τοξικών και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από τις όμορες βιομηχανικές περιοχές, όπως σκωρίας από μπαταρίες, προϊόντα – ιλύος από μεταλλουργική βιομηχανία και πολλά άλλα. Μάλιστα και ο ίδιος ο ΠΕΣΔΑ, δεν δίνει λύση στην διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών!. Χωρίς την δημιουργία ΧΥΤΕΑ, για τα στερεά επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, οποιοδήποτε σχεδιασμός ΧΥΤΥ, μπορεί να μετατρέψει σε τοξική βόμβα  την ευρύτερη περιοχή…!!!
4.) Τέταρτος αποτρεπτικός λόγος, είναι όπως αναφέρει και το ίδιο το ΠΕΣΔΑ Αττικής  ότι όλοι οι βιολογικοί των όμορων Δήμων, όπως των Ερυθρών, Βιλλίων, Κερατέας, Μεγάρων, Λαυρεωτικής, με χιλιάδες τόνους ιλύς ετησίως δεν έχουν αποδέκτη, και «αναζητούν» σήμερα αποδέκτη, για να απορρίψουν την αδιάθετη ιλύ τους. Επομένως Σχεδιασμός που δεν δίνει λύσεις σε τέτοια προβλήματα, θέλει επανασχεδιασμό. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν μια χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο Πολυδένδρι, να σηματοδοτήσει είτε εργοστάσιο καύσης, είτε ακόμη και παράνομη απόθεση τέτοιων υλικών από τους προαναφερόμενους αλλά και μελλοντικούς βιολογικούς καθαρισμούς ΕΕΛ, υγρών αστικών λυμάτων!.
5.) Πέμπτος αποτρεπτικός λόγος, είναι ότι ισχύει ακόμη και σήμερα ο υπερκείμενος Σχεδιασμός του Κράτους που ήθελαν μαζί με το Γραμματικό και την χωροθέτηση αναλόγων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και σε άλλες θέσεις της Αττικής, (βλέπε  Κερατέα, κ.α.), που όμως οι κάτοικοί της αντέδρασαν και δεν πραγματοποιήθηκαν. Ποιος σχεδιασμός λοιπόν είναι σήμερα ο βασικός σχεδιασμός; Φυσικά ο προαναφερόμενος, επομένως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νέα χωροθέτηση για ΧΥΤΥ, στην Βορειοανατολική Αττική, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την υπάρχουσα στο Γραμματικό.

Η Βορειανατολική Αττική έχει καλύψει σήμερα, με το παραπάνω, τις όποιες «υποχρεώσεις» της, έναντι των υπερκείμενων σχεδιασμών για ΧΥΤΥ………….... με την χωροθέτηση στο Γραμματικό!!!
6.) Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι’ άλλους ακόμη λόγους, όπως το ότι  διαφαίνεται στον όλο σχεδιασμό του ΕΔΣΝΑ, «αποκλείονται» ανάλογοι Ιδιωτικοί χώροι μεγάλων Λατομείων, που λειτουργούσαν δεκαετίες ολόκληρες σε άλλες περιοχές της Αττικής, και από τα εκατοντάδες αρχικά Λατομεία, εξετάζονται τώρα μόλις 30, και αυτά περιφερειακά, της Αττικής εκτός των μεγάλων πόλεων.  
Πολύ περισσότερο όταν στην συνοδευτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ακολουθεί το ΓΠΣ του Πολυδενδρίου, (απόφαση υπ’  αρ. 17/2015/15.01.15), από την Περιφέρεια Αττικής αναφέρει ότι : «το λατομείο ιδιοκτησίας INTERΜΠΕΤΟΝ σήμερα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και για περιβαλλοντικούς όρους δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του συγκεκριμένου γεωλογικού πόρου, ενώ ταυτόχρονα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης με σχετικές φυτοτεχνικές εργασίες εντός του εδαφικού υλικού πλήρωσης στο χώρο της εξόρυξης»….!!! Δηλαδή αναγνωρίζουν οι ίδιοι Αρμόδιοι Φορείς που σήμερα προτείνουν την εν λόγω θέση, ότι αυτή υφίσταται περιβαλλοντική αποκατάσταση!.
Υπάρχουν ακόμη κ’ άλλοι αποτρεπτικοί λόγοι, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο και τους Φορείς των κατοίκων, εφόσον οι Κεντρική Εξουσία επιμείνει στην χωροθέτηση στο Πολυδένδρι, καλό όμως είναι αυτοί οι λόγοι να μην δημοσιοποιούνται σε αυτή την φάση, έτσι ώστε οι Δημότες του Ωρωπού να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δυναμικά και αποτελεσματικά, όταν αυτό θα μεγεθυνθεί.

Καταλήγοντας θα έλεγα ότι τα περιβαλλοντικά θέματα/ζητήματα συνδέονται άμεσα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα κάθε απόφαση των Αρμόδιων Φορέων, επηρεάζει με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, τις μελλοντικές γενεές. Επομένως  αποφάσεις που περιέχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πρέπει να πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων μαζί με τους Αρμόδιους Φορείς, σαν μέσο για την επίτευξη αειφορικής ανάπτυξης. Στα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση, εξαντλώντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κοινού και των δημόσιων αρχών, σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, προωθώντας έτσι μια νέα διαδικασία δημόσιας συμμετοχής στις καθοριστικές Περιβαλλοντικές Προτάσεις που αφορούν Τοπικές Κοινωνίες ή ολόκληρους Δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.