Αναγνώστες

14 Μαΐ 2016

-Α Φάση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Ωρωποχωρίων χωρίς Πληροφόρηση & Κοιν. Συναίνεση.




Όταν είχε συζητηθεί το θέμα της πορείας του ΓΠΣ, στη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, το 2013, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της τότε Αντιπολίτευσης είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα: «πριν την προώθηση τέτοιων σοβαρών περιβαλλοντικών, πολεοδομικών αποφάσεων και σχεδίων να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για διαβούλευση, με πρωτοβουλία της εκάστοτε  Δημοτικής Αρχής, με στόχο την  μεθόδευση και την προώθηση των σχεδίων αυτών, που θα δώσουν διέξοδο στα συσσωρευμένα πολεοδομικά θέματα της περιοχής, ανεξάρτητα από την πορεία της Β΄ φάσης του ΓΠΣ!, έτσι ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική παρέμβαση πάνω στους τομείς που «παράγουν» και αναβαθμίζουν το δομημένο περιβάλλον, το κυρίαρχο δηλαδή πλαίσιο, που επηρεάζει όχι μόνο  το κοινωνικοοικονομικό «γίγνεσθαι», αλλά και την ίδια  την ποιότητα της ζωής  των  πολιτών του Ωρωπού», (έτσι είχε καταλήξει η Πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από την εισήγηση του τότε Τεχνικού Συμβούλου της ΟΣΩ, Γ. Χρ.  Παναγόπουλου).
Όλα αυτά λοιπόν, υποστήριζε και υιοθετούσε η σημερινή Δημοτική Αρχή, που σήμερα φέρνει ως 18ο  θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκριση της Α Φάσης μιας μελέτης, που πέρασε «αστραπιαία» από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με συζήτηση μερικών λεπτών, με την υπόδειξη μάλιστα του Αντιδημάρχου Πολιτικού Μηχανικού Κώστα Δέδε, ότι αποτελεί μια «αποτύπωση» και επομένως «δεν αξίζει τον περαιτέρω έλεγχό μας».
Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να επισημάνω αστοχίες, ελλείψεις και ασυμβατότητες της εν λόγω μελέτης, η οποία εκτός από αποτύπωση κάνει εκτεταμένους χαρακτηρισμούς, και συνοπτικά σας παραθέτω τα εξής:
  1. Δεν παρουσιάζεται στο υπόβαθρο του χάρτη της μελέτης (όπως γίνονταν στην μελέτη του ΟΡΣΑ), η πραγματική σημερινή κατάσταση, (αεροφωτογραφία) με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να διαπιστώσει την περιοχή των κατοικιών που υποδεικνύει, (συνεκτικό τμήμα), ενώ αυθαίρετα για το υπόλοιπο της γης, αποδίδει σχεδόν καθολικά τον χαρακτηρισμό «γεωργική γη» όχι μόνο για την εκτός σχεδίου περιοχή αλλά ακόμη και στα εντός σχεδίου πόλεως όπως ο Αγ. Κωνσταντίνος και το Ακρωτήρι και αλλού.
  2. Δεν περιλαμβάνει τα όρια και την εδαφική έκταση των καταργημένων ρυμοτομικών σχεδίων πόλεως, όπως της Σκάλας Ωρωπού και του Χαλκουτσίου, όρια που αποτύπωνε η μελέτη του ΟΡΣΑ.
  3. Δεν αποτυπώνει το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο και την αντίστοιχη γη του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου της Σκάλας, και του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Αγ. Κωνσταντίνο, όπου σήμερα αναγείρονται και αποτελούν την μεγαλύτερη επένδυση του Δημοσίου στον Τόπο μας, δείχνοντας το χώρο των σχολείων ως Υγροβιότοπο και του Σταθμού ως γεωργική γη, καταδεικνύοντας την προχειρότητα στη σύνταξη της εν λόγω μελέτης.
  4.  Δεν εμφανίζει τα όρια των εγκεκριμένων ΖΟΕ, Α΄ και Β΄ κατοικίας.
  5. Δεν αποδίδει στον χάρτη όλη την έκταση που ανήκει διοικητικά στο Λιμενικό Ταμείο Ωρωπού.
  6. Δεν εμφανίζει τα όρια των παλαιών διανομών.
  7. Στα εγκεκριμένα σχέδια του Αγ. Κωνσταντίνου και του Ακρωτηρίου (Βαρυκό), δεν αποτυπώνει τους δεκάδες κοινόχρηστους χώρους, όπως κάνει στο σχέδιο των Παλατίων, αλλά αυθαίρετα και καταχρηστικά δείχνει όλη την περίσσια γης ως «γεωργική γη» σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως.
  8. Αγνοεί την εγκεκριμένη μελέτη του Υδροβιότοπου, και στην θέση των παλιών κατασκευών στον Δημοτικό χώροι έναντι της Ατλαντίς, την παρουσιάζει ως «Υπερτοπικό Κέντρο», ενώ σήμερα οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν απομακρυνθεί, και στον εν λόγω  χώρο που η προαναφερόμενη μελέτη κάνει ανάπλαση.
  9. Δεν εμφανίζει αδικαιολόγητα τα όρια  των περιοχών που εκκρεμεί η πολεοδόμησή τους, και έχουν χρήση γης, όπως οι Λαχανόκηποι και η Αγριλέζα στο Χαλκούτσι.
  10. Σε όλη την εκτός σχεδίου περιοχή που δεν αποτυπώνει κατοικίες την χαρακτηρίζει αυθαίρετα γεωργική γη.
  11. Δεν αποτυπώνει τις μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής, όπως το EUROMART, τον Γαλαξία, την πρώην υπεραγορά Λιάσκος, ενώ πολλές από τις επιχειρήσεις εμπορίου/Βιοτεχνίας τις αποδίδει ως μάντρες υλικών, το πιο μεγάλο και διάσημο κέντρο αναψυχής Ατλαντίς το έχει «μετακομίσει» μάλλον πλάι στην μάντρα του Π. Ρούσση, ενώ δίπλα στην βενζίνη BP ιδιοκτησίας Μαργιόλα εμφανίζεται να λειτουργεί κινηματογράφος, τον χώρο της Υπεραγοράς «Βασιλόπουλος ΑΒ» τον αποτυπώνει ως χώρο Τουρισμού – Αναψυχής, ενώ δεν αποτυπώνει την αλλαγή χρήσης και την κατασκευή του Ιερού Ναού του Αγ. Τιμοθέου, στα Ν. Παλάτια, όπου τον εμφανίζει αστικό πράσινο-ελεύθερο χώρο και πολλές ακόμη ανακολουθίες!.
  12. Με προκαταρκτικές γεωλογικές μελέτες θεωρεί ακατάλληλη για δόμηση την μεγαλύτερη περιοχή του οικισμού του Ακρωτηρίου, ενώ στους ίδιους εδαφικούς σχηματισμούς με τις κατάλληλες προβλέψεις ανεγέρθηκαν τα σημαντικότερα Δημόσια κτίρια του Ωρωπού όπως είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Μάλιστα ανεγερθήκαν αφού υπήρξε κατάλληλη εδαφοτεχνική μελέτη ότι για τον σεισμό σχεδιασμού δεν προκύπτει ρευστοποίηση του εδάφους, επομένως τεκμηριώνεται ακόμη μια σοβαρή αστοχία της μελέτης, που με την έγκρισή της θα ακυρώνει και θα μηδενίζει δεκάδες ιδιοκτησίες σε σχέδιο πόλεως που λειτουργεί από το 1973, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την αναιτιολόγητη ακύρωση της δόμησης.
  13. Δεν προηγήθηκε ως ορίζει ο νόμος 1337/83 και η Ελληνική Νομοθεσία  στοιχειωδώς η συμμετοχή των Κοινωνικών Φορέων και των κατοίκων της περιοχής, τόσο κατά την σύνταξη της μελέτης όσο και για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και πληροφορίες από τους υπεύθυνους. Πληροφορίες και συμμετοχή ακόμη και συνδιαμόρφωση κοινής Πρότασης Αρχών και Πολιτών, που ο Νομοθέτης μάλιστα δίνει το δικαίωμα της άσκησης ακύρωσης κατά των οριστικών αποφάσεων, εφόσον αυτές δεν έχουν την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή!
  14.  Καταδεικνύεται μια μόνο πιθανή θέση ως χωροθέτηση για τον Βιολογικό Καθαρισμό, στο Σαραντάρι όταν υπάρχουν μεταγενέστερες αποφάσεις για άλλες πιθανές θέσεις, αποτελώντας έτσι μια άμεση χωροθέτηση.
  15. Δεν εμφανίζονται στην αποτύπωση οικισμοί που εκπροσωπούνται με Συλλόγους εδώ και δεκαετίες, και αποτελούν αυτόνομες οντότητες όπως η Δροσιά, το Πανόραμα Χαλκουτσίου, οι Έφεδροι Χαλκουτσίου, το Πανόραμα Αγριλέζας, η Δροσοπηγή, τα Λευκά στον Κάμπο Ωρωπού, Πάντενα Χαλκουτσίου, το Σαραντάρι και άλλοι οικισμοί, καταδεικνύοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε η απαραίτητη συνεργασία με τους Κοινωνικούς Φορείς για την σωστή πληροφόρηση και την συγκέντρωση ποιοτικών στοιχείων κατά την σύνταξή της.

Σήμερα λοιπόν η νέα Δημοτική Αρχή που ήταν αντιπολίτευση παλαιότερα και ισχυρίζονταν ότι δεν υπήρχε ο επαρκής διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής, προχωρά στην έγκριση της Α φάσης ενός σχεδιασμού, με σοβαρότατες ελλείψεις και λανθασμένες υποδείξεις.
Ο  Δήμαρχος Ωρωπού οφείλει να προτείνει την δημιουργία μιας επιτροπής, με την συμμετοχή εκ μέρους του Δήμου της Τεχνικής Υπηρεσίας, των ειδικών συμβούλων που διαθέτει ο Δήμος, και εκπροσώπων των Πολιτών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η άρση των αδυναμιών της Α΄ φάσης και ταυτόχρονα να τεθούν οι προϋποθέσεις του σχεδιασμού των μεταγενέστερων Φάσεων του ΓΠΣ. Μια Επιτροπή που θα συμβάλει στην διεύρυνση της συζήτησης και στην διαμόρφωση τελικά μιας ρεαλιστικής πρότασης, έτσι ώστε να προκύψει Σχεδιασμός για την περιοχή, που να είναι συμβατός με τον διαμορφωμένο χαρακτήρα της περιοχής, να δίνει προοπτική  στο μέλλον και τέλος να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει την περιοχή μας, προτείνοντας βελτίωση στις υπάρχουσες υποδομές της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.