με ιώδες περίγραμμα είχαν επισημανθεί οι "οικιστικές πυκνώσεις" |
Στην ανάρτηση πολλών περιοχών που είχαν εξαιρεθεί από τους δασικούς χάρτες ως «οικιστικές πυκνώσεις», προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος μεταξύ των οποίων και του Δήμου Ωρωπού.
Έτσι ξαφνικά, αφήνονται στον «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα καθώς και εκατοντάδες ιδιοκτήτες στον Δήμο Ωρωπού, αφού καταργείται χωρίς μεταβατικές διατάξεις ή άλλη προσαρμογή, ο νόμος 4389/2016 (νόμος Τσιρώνη), βάση του οποίου εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία των αναρτήσεων, αφού πρώτα οριοθετήθηκαν με ευθύνη των Δήμων, μεγάλες οικιστικές περιοχές.
Όπως προκύπτει, από τους χάρτες που ξεκίνησαν τώρα να αναρτώνται, οι περιοχές οι οποίες είχαν εξαιρεθεί ως «οικιστικές πυκνώσεις», συμπεριελήφθησαν στους νέους χάρτες με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να μην έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις, το δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις.
Επικοινωνία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού με αρμόδιους του Δασαρχείου, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ενεργή πλατφόρμα για την υποβολή αντιρρήσεων ή την διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, (κτίσματα με οικοδομικές άδειες που είχαν βεβαιώσεις Δασαρχείου, ασάφειες στην εφαρμογή των γραμμών οριοθέτησης του δάσους, πράξεις αποχαρακτηρισμού που δεν ενσωματώθηκαν στους χάρτες, κ.α.), με πολλούς ιδιοκτήτες να είναι «εκτιθέμενοι», ακόμη και μετά την νομιμοποίηση του αυθαιρέτου κτίσματός τους, σε ανάλογες «οριοθετημένες» περιοχές.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει τα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν, για όσους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας δεν προχώρησαν σε υποβολή αντίρρησης κατά τη διαδικασία ανάρτησης των πρωθύστερων δασικών χαρτών, που περιελάμβαναν τις «οικιστικές πυκνώσεις», «εφησυχασμένοι» και παραπλανημένοι από διοικητικές αστοχίες και παραλείψεις καθώς και από το νομικό πλαίσιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα το 2019, (αποφάσεις 685-688).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξελισσόμενη Κτηματογράφηση και στον Δήμο Ωρωπού, όπου κοινοποιούνται κτηματολογικοί πίνακες που εξαιρούν τις ιδιοκτησίες που βρίσκονταν σε «οικιστικές πυκνώσεις», χωρίς να καταδεικνύουν τον όποιο σημερινό δασικό τους χαρακτήρα, επιτείνοντας περαιτέρω την σύγχυση των πολιτών.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, ΟΣΩ, των 45 Εξωραϊστικών, Πολιτιστικών και Εμπορικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, με πάνω από δυο δεκαετίες δράσεις σε κάθε διοικητικό και πολιτειακό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων σε ανάλογα προβλήματα που έχουν κοινωνικό πρόσημο, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει μια δίκαιη λύση, πριν την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών, που θα διασφαλίζει με κάθε νόμιμο τρόπο, ότι δεν θα αδικηθεί ούτε ένας κάτοικος.
Μάλιστα πρέπει να λάβει υπόψη της η Κεντρική Διοίκηση, ότι η πλειοψηφία των θιγόμενων κατοίκων του Δήμου Ωρωπού, είναι μιρκοιδιοκτήτες, που κατέχουν κατακερματισμένη γη, σε οικισμούς εκτός σχεδίου πόλεως, γεγονός που η «αλλαγή» του χαρακτήρα τους, θα σηματοδοτήσει σοβαρότατες κοινωνικές αντιδράσεις.
Γιώργος Χρ. Παναγόπουλος
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, ΟΣΩ
Ακολουθούν ενδεικτικά διοικητικές πράξεις αποχαρακτηρισμού τμημάτων γης στον Δήμο Ωρωπού, της Δασικής Υπηρεσίας, που δεν ενσωματώθηκαν στους δασικούς χάρτες, χωρίς σήμερα να δίνεται η δυνατότητα αντίρρησης, καταδεικνύοντας την σοβαρότητα της κατάστασης για την τοπική κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.