Σελίδες

30 Ιαν 2020

ΑΣΤΟΧΙΕΣ/ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΜΕΡΟΣ Β :


η πρόβλεψη του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την περιοχή του Ωρωπού
  Δημιουργεί επεκτάσεις οικισμών σε παντελώς αδόμητους χώρους, επεκτάσεις οι οποίες   σε εδαφική έκταση είναι πολλαπλάσιες των υφιστάμενων αυτών πόλεων, χωρίς να τεκμηριώνονται από  πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα και από υπαρκτή οικιστική ζήτηση, στηριζόμενη η μελέτη σε πλασματικές αναλύσεις.
Αναιτιολόγητα επεκτείνει το πολεοδομικό κέντρο τύπου Ι  στο κτήμα των φυλακών, ακριβώς απέναντι από τον Ιστορικό χώρο των Φυλακών… Ένα σημαντικότατο χώρο Απολύτου Προστασίας... και Σεβασμού για όλη την κοινωνία του Ωρωπού, ο οποίος  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της περιοχής… προτείνεται ακριβώς απέναντί του να ανεγερθούν, κέντρα διασκέδασης πρατήρια βενζίνης, ξενοδοχεία, εμπορικές εκθέσεις, πρατήρια βενζίνης, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, τράπεζες, κ.α. και εγγύτερα μια νέα πόλη στον χώρο αυτό … αντί του μεγαλύτερου πάρκου και χώρου συνάθροισης του Δήμου και της πόλης του Ωρωπού…!!!
Προτείνει επεκτάσεις των σχεδίων των οικισμών Ακρωτηρίου και Αγ. Κωνσταντίνου σε υπέρτατο βαθμό και αναιτιολόγητα, όταν μάλιστα  οι οικισμοί αυτοί εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια που υφίστανται δεν οικοδομήθηκαν ούτε κατά το ήμισυ σχεδόν… με τη μελέτη να αιτιολογεί μια «ξαφνική» οικιστική «έκρηξη» τα επόμενα 12 χρόνια,  που θα χρειαστεί επεκτάσεις για την καλύψει… πολεοδομώντας περιοχές ζωτικές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του αγροτικού χώρου όπως αυτές που γειτνιάζουν με το υγροτοπικό σύστημα του Ασωπού, άξιο προστασίας τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και για τις ιδιοκτησίες τους.
Δημιουργεί βιοτεχνικό πάρκο, σε επαφή με τις επεκτάσεις Α΄ κατοικίας Σκάλας και Αγ. Κωνσταντίνου, επί της Λ. Χαλκουτσίου στο σημείο που σήμερα είναι το μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ… σε έκταση κατακερματισμένη ιδιοκτησιακά, συνολικού εμβαδού 220 στρεμμάτων και όχι 136 που λανθασμένα αναφέρει η μελέτη. Μάλιστα με το δυτικό τμήμα του πάρκου, να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σημαντικότερο κτίριο του Δήμου, το Δημαρχείο Ωρωπού, και με την δυνατότητα να εγκατασταθούν στο πάρκο: Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης όπως Εγκαταστάσεις Χονδρεμπορίου • Εγκαταστάσεις αποθήκευσης • Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων • Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, βιομάζα) • Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων • Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.α., η λειτουργία του, εκτός της δυσανάλογης κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, στην σχεδιαζόμενη αστική περιοχή και στην Λ. Χαλκουτσίου, θα διαμορφώσει μια υποβαθμισμένη φυσιογνωμία, για την ευρύτερη περιοχή, μακριά από τους στόχους που θέτει η ίδια μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που έχουν σχέση με την προστασία και ανάδειξη του οικοσυστήματος, (το οποίο περιλαμβάνει  τις αστικές περιοχές Α’ και Β΄ κατοικίας, την εναπομένουσα καλλιεργήσιμη γη του Κάμπου, το Δέλτα του Ασωπού, τον Υδροβιότοπο και κυρίως το υδατικό ποτιστικό απόθεμα). 

Ο Πρόεδρος της ΟΣΩ

Γιώργος Χρ. Παναγόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.