Αναγνώστες

12 Μαΐ 2017






Οι θέσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, στην συνάντηση εργασίας για την απορρύπανση του Ασωπού, και η κατηγορηματική δέσμευση – σταθμός του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη: ‘‘θα σχεδιάσουμε και θα δράσουμε σεβόμενοι πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Ασωπό.’’

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, Γ. Χρ. Παναγόπουλου:

Χαιρετίζω την σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Φάμελλου, να προκαλέσει αυτή την συνάντηση εργασίας για το θέμα της σοβαρότατης υποβάθμισης της λεκάνης του Ασωπού, από την  επί δεκαετίες ανεξέλεγκτη απορροή και εναπόθεση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων  στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλω να πιστεύω, ότι η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει την εφαρμογή επιτέλους ενός  ουσιαστικού και αποτελεσματικού σχεδίου δράσης προστασίας του σοβαρά υποβαθμισμένου περιβάλλοντος, πλαισίου που θα εντάσσεται σε Κανόνες που επιβάλλουν τόσο το Σύνταγμα και η Ελληνική Νομοθεσία, όσο και οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μια περιβαλλοντική ανάκτηση, και μια προσπάθεια περιορισμού της πρωτοφανούς αυτής ρύπανσης, που παλεύουν αποκλειστικά μόνοι τους εδώ και δεκαετίες οι φορείς των κατοίκων της περιοχής,  με εκατοντάδες πρωτοβουλίες και συναντήσεις με την Αρμόδια Διοίκηση, και όταν όλα αυτά δεν απέδωσαν, κατ΄ ανάγκη με προσφυγές στην Δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η Ελληνική Ανώτατη Δικαστική Αρχή ουσιαστικά δημιούργησε με τις αποφάσεις της αυτές, το Κανονιστικό Πλαίσιο για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που θα διέπουν την λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης και έτσι  κανείς από εκεί και έπειτα να μην μπορεί να ξεφύγει.

Τα μέτρα λοιπόν είναι γνωστά και περιγράφονται σε εκατοντάδες διατάξεις, με μοναδικό πρόβλημα, ότι οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Οι βασικοί ελεγκτικοί  μηχανισμοί θεσμοθετούνται, αλλά αυτοί που κάνουν την δουλειά τους, απομακρύνονται, ενώ οι έλεγχοι αντί να πληθαίνουν και να γίνονται ποιητικότεροι και αποτελεσματικότεροι, έχουν σήμερα σχεδόν μηδενιστεί. Μάλιστα κάποιοι ορέγονται Ιδιώτες ελεγκτές, Ιδιώτες υποτίθεται θα βάζουν απέναντι στους λίγους ασυνειδήτους επιχειρηματίες που δηλητηριάζουν ακόμη και αγέννητες γενεές Πολιτών, όταν για δεκαετίες Δημόσιοι Λειτουργοί με όλο το Σύνταγμα να τους προστατεύει, δεν μπόρεσαν να τους συμμορφώσουν.
Και φυσικά πίσω από όλα αυτά, πίσω από την μη εφαρμογή των Νόμων βρίσκονται οι ευθύνες των Αρμόδιων φορέων, που δεν λειτούργησαν έως σήμερα για να προστατέψουν την Δημόσια Υγεία, αλλά προσπάθησαν σε αυτό τον προβληματικό  Τόπο να φέρουν με πρωτοβουλία τους, εκατοντάδες νέα εργοστάσια, χωρίς την παραμικρή περιβαλλοντική ανάκτηση της ευρύτερης περιοχής, χωρίς την διασφάλιση της υγείας των Πολιτών, χωρίς τα στοιχειώδη  περιβαλλοντικά μέτρα. 
 Πιστεύουμε αυτή η Πρόταση Μπακογιάννη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Τανάγρας, να λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους που επιβάλλει η Ελληνική και η  Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, και να  συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Εμείς οι κάτοικοι επιθυμούμε να λειτουργήσει η υφιστάμενη βιομηχανική περιοχή με ουσιαστικούς Κανόνες, Κανόνες που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία, αλλά θα συμβάλλουν στην σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτηση της περιοχής.
Είμαστε εδώ για να πούμε τόσο στον Υπουργό όσο και στον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη, ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, πρώτα θα υπάρξει  η προληπτική δράση και η επανόρθωση των καταστροφών του περιβάλλοντος και μάλιστα κατά προτεραιότητα στην πηγή της ρύπανσης, με εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», έτσι ώστε ικανοποιηθούν οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, όπως μονάδες επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών λυμάτων, κατασταλτικοί έλεγχοι, αποκατάσταση τοξικών χωματερών, χωροθέτηση και κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Βιομηχανικών Αποβλήτων,  σταδιακή απορρύπανση του Ασωπού και του Υπόγειου υδροφορέα της λεκάνης του, μαζί βέβαια με την χωροταξική ρύθμιση για τον έλεγχο και την νομιμότητα της λειτουργίας της υφιστάμενης βιομηχανίας.
  Τα παρατηρητήρια περιβάλλοντος, υγείας και άλλες ανάλογες υποστηριχτικές δράσεις, δημιουργούνται από μια προωθημένη Διοίκηση  για να ελέγχει την συμμόρφωση των αυστηρών Κανόνων που έχει ήδη επιβάλλει, και όχι από μόνα τους να είναι εκείνα που θα προασπίσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Άλλωστε είναι βέβαιο ότι  ένα θεσμοθετημένο Πάρκο θα προσελκύσει νέα βιομηχανία, όταν στο σχέδιο που κυοφορείται,  δεν υπάρχουν δεσμευτικά οι προτεραιότητες υλοποίησης των Μονάδων Ανακύκλωσης των βιομηχανικών λυμάτων, όπως ανάλογες δεσμεύσεις δεν υπήρχαν και στα παλαιότερα σχέδια επέκτασης της βιομηχανικής ζώνης, τα οποία κατέπεσαν.

Κλείνοντας θέλω να πιστεύω ότι η αναγκαία συνθήκη που θα διαμορφώσει το πλαίσιο προστασίας, αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος, έτσι ώστε να είναι προστασία πλήρη και αποτελεσματική και θα διασφαλίζει την ανθρώπινη υγεία, θα είναι η δημόσια συμμετοχή η οποία έχει θεσμοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Δίκαιο, με την συμμετοχή των φορέων των πολιτών που πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη του  προβλήματος.
Η ενσωμάτωση των εμπλεκόμενων φορέων των κατοίκων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ελέγχου της εφαρμογής του εκπονηθέντος σχεδίου, πιστεύω να είναι μέσα στους σχεδιασμούς τόσο του Υπουργού, όσο και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, γιατί η συμμετοχή θα είναι αυτή,  που  θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση των προαναφερόμενων Κανόνων και Δράσεων,  θα συνεισφέρει στην  ενίσχυση της αειφορικής ανάπτυξης λειτουργώντας ως ενισχυτικό εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης,  σχετικά με την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.