Αναγνώστες

9 Σεπ 2016

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει ξανά την Ελλάδα, τώρα για την ανύπαρκτη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, με την επανειλημμένη καταστρατήγηση της οδηγίας «75/442/ΕΟΚ, περί στερεών αποβλήτων», οδηγία που έθετε σαν βασικό στόχο της, την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, από τις επιβλαβείς συνέπειες της συγκεντρώσεως, της μεταφοράς, της επεξεργασίας, της εναποθήκευσης και της αποθέσεως επικίνδυνων αποβλήτων!....


αίθουσα Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Έφτασε το πρώτο πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με 30.000 ευρώ επιβάρυνση για κάθε ημέρα που η χώρα μας, δεν θα λαμβάνει μέτρα για την επεξεργασία των επικίνδυνων/τοξικών αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών. Τα δυσβάστακτα αυτά πρόστιμα ήρθαν συμπληρωματικά με αυτά για την υποβάθμιση του Ασωπού, σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας του Ελληνικού Κράτους να τηρήσει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, (οδηγίες: 2006/12/ΕΚ, 91/689/ΕΟΚ, 1999/31/ΕΚ), και να διασφαλίσει έτσι την Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον. Μάλιστα η οδηγία 75/442,  επιβάλλει στα Κράτη Μέλη να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων θα πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να χρησιμοποιούνται μέθοδοι που ενδέχεται να βλάψουν το Περιβάλλον, χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, την πανίδα και τη χλωρίδα και χωρίς να βλάπτονται οι τοποθεσίες και τα τοπία. Επιβάλουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες την λειτουργία ενός προβλεπόμενου/ελεγχόμενου και ασφαλή τρόπου διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, κυρίως βιομηχανικών, καθώς και  της διαχείρισής τους, μέσω ενός κατάλληλου και ολοκληρωμένου δικτύου επεξεργασίας τους, ώστε να σταματήσει η παράνομη διακίνησής τους, από «επιτήδεια κυκλώματα» που τα εναπόθεταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, αδιαφορώντας παντελώς για την διακινδύνευση της ανθρώπινης υγείας!.  
Ήδη από το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει καταρτίσει και θεσπίσει, εντός εύλογης προθεσμίας, σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, το οποίο να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σχετικής Κοινοτικής Νομοθεσίας, και ότι δεν έχει δημιουργήσει ενιαίο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, όπου να εφαρμόζονται οι πλέον κατάλληλες μέθοδοι με σκοπό να εξασφαλίζεται τόσο το Περιβάλλον, όσο και η Δημόσια Υγεία!. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε η Επιτροπή και κατ΄ την ακροαματική διαδικασία εκδίκασης της εν λόγω υπόθεσης, απορρίπτοντας τις περισσότερες από τις ενστάσεις της Ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, όπως καταγράφεται στην Απόφαση αυτή, το 33% των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων δεν υποβάλλεται σε κατάλληλη διαχείριση, ενώ από την πολύχρονη ενασχόληση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού με το πρόβλημα αυτό, δείχνει ότι το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται εξαιρετικά μικρό, εάν συνυπολογίσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί από το Κράτος, αξιόπιστος μηχανισμός καταγραφής/απογραφής των προϊόντων και των υπολειμμάτων (εισαγωγή και εξαγωγή) της παραγωγικής διαδικασίας των βιομηχανιών, που απορρίπτουν από αυτή την διαδικασία επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα.  Κατά την Ελληνική Δημοκρατία, από τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκύπτει ότι, στην περίπτωση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, ποσοστό 30% εναποθηκεύθηκε σε εγκαταστάσεις παραγωγής εν αναμονή περαιτέρω επεξεργασίας, ενώ αντίστοιχη ποσότητα αποβλήτων, περί το 37 %, υπεβλήθη σε εργασίες ανακτήσεως. Συγκεκριμένα η Απόφαση αναφέρει ότι για το έτος 2011 και μόνο, η συνολική παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων  ανέρχεται σε 184.863 τόνους, ότι τα «ιστορικά απόβλητα» (παλαιότερων ετών), είναι της τάξεως των 323.452 τόνων, ενώ οι εξαγωγές ανέρχονται σε μόνο 5.147 τόνους.
       Μάλιστα το πρόστιμο αυτό έρχεται ως απόρροια τόσο της σοβαρότητας της κατάστασης, από τις πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές όπου υπάρχουν θαμμένα βιομηχανικά απόβλητα, όσο από την διάρκεια της παράβασης, αλλά και για τον λόγο ότι εκτός των προαναφερθέντων αιτιάσεων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί η διαχείριση των «ιστορικών αποβλήτων», μολονότι συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον!. Το εφαρμοζόμενο πρόστιμο μαρτυρεί την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, για την αποτελεσματική πρόληψη της επανάληψης ανάλογων σοβαρότατων Περιβαλλοντικών Παραβιάσεων στο μέλλον.
Ο Υπουργός κ. Γ. Τσιρώνης με τον Πρόεδρο της ΟΣΩ

       Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, την επομένη της ανάρτησης της Απόφασης στις 8.9.2016, συναντήθηκε με τον ευαισθητοποιημένο στα κρίσιμα Περιβαλλοντικά θέματα, Υπουργό κ. Γ. Τσιρώνη, όπου συμφωνήθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να πραγματοποιήσει ένα καλό νέο «ξεκίνημα», με την ανασκαφή και την κατάλληλη διαχείριση των «ιστορικών αποβλήτων», αυτών που είναι θαμμένα και στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού, θέτοντας σαν στόχο τη περιβαλλοντική ανάκτηση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την αναβάθμιση της ρυπασμένης λεκάνης του Ασωπού!...











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.