Αναγνώστες

12 Σεπ 2020

Παρέμβαση/Έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στον Δήμο Ωρωπού, μετά την επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, για τη μη συγκρότηση από πλευράς Δήμου τόσο της «Επιτροπής Διαβούλευσης» καθώς και του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.»

 


Η μη εκπλήρωση των προβλέψεων του συστήματος διακυβέρνησης, κεφάλαιο Γ΄ του Ν. 3852/2010, όσον αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης καθώς και την επιλογή “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης”,  από τον Δήμο Ωρωπού, έθεσε υπόψη του  Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, που εποπτεύει και ελέγχει τη δράση των Δήμων της Αττικής, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, ΟΣΩ, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις μελών της ΟΣΩ και δημοτών του Ωρωπού.

Με εντολή του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  ζητείται από τον Δήμο Ωρωπού σε σύντομο χρονικό διάστημα 20 ημερών, το οποίο έχει παρέλθει,  να εξηγήσει επαρκώς και τεκμηριωμένα τους λόγους μη εφαρμογής της νομοθεσίας στα κρίσιμα αυτά ζητήματα, που αφορούν και έχουν συνάφεια με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της ορθής διοίκησης, καθώς  να προβεί ο Δήμος Ωρωπού  στις ενέργειες αρμοδιότητάς του, δηλαδή να προχωρήσει στην συγκρότηση των Επιτροπών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και πολίτες Ωρωπού, για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης,   

Σας αποστέλλουμε την εν λόγω επιστολή, για να επισημάνουμε την μη εκπλήρωση προβλέψεων του συστήματος διακυβέρνησης, κεφάλαιο Γ΄ του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», όσον αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης καθώς και την επιλογή “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης”, από τον Δήμο Ωρωπού.

Η μη συγκρότηση/λειτουργία της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ενός σημαντικού θεσμοθετημένου Οργάνου που δίνει ένα βήμα στους κοινωνικούς εταίρους, στους φορείς αλλά και στους απλούς δημότες, για να μπορούν από κοινού με τη Δημοτική Αρχή να καταγράφουν και να δρομολογούν λύσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον Ωρωπό, αποτελεί εμπόδιο στην ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αποκλεισμό στην έγκαιρη γνωμοδότηση των αρχών πριν την λήψη κρίσιμων αποφάσεων και εν τέλει σημαντικό φραγμό στις από τον νόμο 3852/2010, προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες.

Η μη προώθηση έως και σήμερα της διαδικασίας επιλογής “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης”,  ενός θεσμού με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας των κατοίκων κατά την συναλλαγή τους με αυτές τις τοπικές αρχές, που βοηθά στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών, αποτελεί σημαντικό έλλειμμα όσον αφορά τη διασφάλιση δικαιοσύνης και της ορθής διοίκησης, απαξιώνοντας σχετικές Εθνικές και Κοινοτικές που έχουν σχέση με την λειτουργία ανεξάρτητων θεσμών, για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αξιότιμε Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρακαλούμε για την δική σας διαμεσολάβηση στο Δήμο Ωρωπού, ώστε να ικανοποιηθούν τα προαναφερόμενα αιτήματα, αιτήματα που έχουν σχέση με την απαξίωση δημοκρατικών θεσμοθετημένων δικαιωμάτων της τοπικής κοινωνίας, που προβλέπονται ρητά στην Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, (Ο.Σ.Ω.).

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.