Αναγνώστες

3 Φεβ 2020

ΑΣΤΟΧΙΕΣ/ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΜΕΡΟΣ Δ:


ΙΚΑ ΩΡΩΠΟΥ: στην μελέτη της Β1 ΦΑΣΗΣ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού 
παρουσιάζεται σε περιοχή Προστασίας Υγροτόπων...!
Δεν κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αναβάθμιση και την εξυγίανση των αστικών κέντρων Ν Παλατίων- Σκάλας – Ωρωπού και Συκαμίνου, εξετάζοντας νέους χώρους πρασίνου, νέους χώρους στάθμευσης, εξόδων/οδών "αποφυγής" τους,  καινοτόμων προτάσεων και παρεμβάσεων που θα αναδείξουν και θα στηρίξουν την εμπορική/τουριστική φυσιογνωμία  τους. Παραταύτα με τις εξωαστικές εμπορικές επεκτάσεις επί της Λ Χαλκουτσίου, (από τον ιστορικό χώρο των Φυλακών έως το μάρκετ «ΓΙΟΥΝΑΣ») και εντός των όμορων οικισμών Αγ. Κωνσταντίνου και Βαρυκού, με την δημιουργία πολλαπλών Τοπικών Κέντρων σε περιοχές μάλιστα αμιγούς κατοικίας, υποβαθμίζει στην πράξη την λειτουργία του βασικού διαδημοτικού κέντρου Σκάλας - Ν. Παλατίων, αγνοώντας τον στόχο της μελέτης για την στήριξη και την ενίσχυση του πόλου Σκάλας - Ν. Παλατίων. 
Σε αντιδιαστολή ακόμη και με αυτό τον σχεδιασμό, «ξεχνάει» να δώσει χρήση στα δύο σημαντικότερα δημόσια κτίρια επί της Λ. Χαλκουτσίου, το Δημαρχείο και το ΙΚΑ, όπου το ΙΚΑ το εμφανίζει περιοχή προστασίας υδροβιότοπου… με αποτέλεσμα εάν εγκριθεί με αυτή την χρήση, να ακυρώνει ουσιαστικά την λειτουργία του! 
Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα για τα πολεοδομικά σταθερότυπα όσον αφορά τις υποδομές Υγείας/Πρόνοιας, όπου η μελέτη καταλήγει, ότι κρίνεται σκόπιμη η χωροθέτηση ενός Κέντρου Υγείας, δύο νέων περιφερειακών Ιατρείων καθώς και εγκαταστάσεις βραχείας νοσηλείας, κ.α., αγνοεί πλήρως την πρόβλεψη και την παραχώρηση κατάλληλου χώρου στον οικισμό της Ν. Πολιτείας, (έγινε από τον Δήμο Ωρωπού στις Υπηρεσίες του Υπουργείο Υγείας, επί Δημαρχίας Σπ. Μέξη, και έχει υλοποιηθεί σχετική μελέτη για Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας).   Έτσι λοιπόν μετά την «εξαφάνιση» του ΙΚΑ στην Σκάλα, «αγνοεί» και την παραχώρηση αυτή, δεν προχωρά, ως είχε υποχρέωση στον καθορισμό της χρήσης στον εν λόγω χώρο, τον οποίο μάλιστα για την καλύτερη εκμετάλλευσή του, θα έπρεπε να το συμπεριελάμβανε στην επέκταση του  σχεδίου πόλεως της Ν. Πολιτείας, και επιπλέον προκειμένου να μην «χαθεί» ο πολύτιμος αυτός χώρος που είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Ωρωπού. 




Ο Πρόεδρος της ΟΣΩ
Γιώργος Χρ. Παναγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.